Info

Produsele sustenabile fac parte dintr-o industrie și o mișcare relativ noi, despre care se vorbește mult in ultima perioadă, însă în jurul căreia planează și multă dezinformare. Noi, cei de la Abratika, considerăm că este responsabilitatea noastră să contribuim la o mai bună informare și educare cu privire la alternativa pe care o oferim în lupta împotriva utilizării plasticului.

CARE ESTE DIFERENȚA DINTRE COMPOSTABIL ȘI BIODEGRADABIL?

Un material este considerat biodegradabil dacă se va descompune sub acțiunea microorganismelor. De obicei, trebuie specificat intervalul de timp în care un produs se va biodegrada, însă în cele mai multe cazuri, acest lucru este omis. Această definiție largă include produse ale căror etape intermediare de descompunere pot fi toxice pentru mediul în care se degradează sau pot dezechilibra ecosistemul în care se dezintegrează. Dacă un material este compostabil, acesta este în mod automat biodegradabil și resursele din care a fost produs pot fi recuperate prin compostare. Prin compostabilitate substanțele se biodegradează în siguranță, într-un interval bine definit de timp, în condițiile în care sunt respectate condițiile de compostabilitate. Prin urmare, un material biodegradabil nu poate fi considerat în mod automat compostabil, înainte să primească certificările că îndeplinește standardele europene EN 13432. Toate produsele Abratika sunt în întregime compostabile și certificate conform EN 13432.

CARE SUNT CARACTERISTICILE UNUI PRODUS COMPOSTABIL?

Standardul european EN 13432 definește caracteristicile pe care trebuie să le îndeplinească un produs pentru a fi declarat compostabil: să fie biodegradabil în condiții de compostare, să se descompună complet într-un singur ciclu de compostare, să nu aibă efecte toxice asupra mediului, să nu aibă efecte negative asupra întregului proces de compostare.

CE ESTE COMPOSTABILITATEA?

Compostabilitatea se referă la abilitatea unui material de a se descompune organic, fără să aibă un impact negativ asupra mediului înconjurător. Toate organismele se nasc, cresc, mor și mai apoi se descompun, devenind nutrienți pentru sol. Acest proces este unul firesc, recurent și sustenabil. Ambalajele noastre au la bază plante și respectă ciclul naturii de creștere și descompunere – sunt biodegradabile, pot fi compostate, întorcându-se în felul acesta în pământ unde devin nutrienți pentru sol.

CE ESTE PLA?

PLA este prescurtarea de la acid polilactic. Este una dintre cele mai des utilizate resurse bioplastice, comercializată și sub numele Ingeo. PLA este obținut din resurse reutilizabile, cum sunt amidonul de porumb sau trestia de zahăr și nu este un produs toxic. Folosește cu până la 80% mai puțină energie în procesul de producție decât plasticul obișnuit și generează cu până la 70% mai puține emisii de gaze.

CE ÎNSEAMNĂ FOLOSIREA RESURSELOR REGENERABILE?

Folosirea în procesul de producție a unor materiale care fie sunt refolosite, fie în ciclul de viață cresc din pământ, iar după folosire se întorc în pământ, fără să producă efecte negative asupra mediului, prin compostabilitate și reciclare.

CE PLANTE SUNT FOLOSITE PENTRU REALIZAREA PRODUSELOR?

Aproape toate plantele cu un conținut crescut de amidon pot fi folosite pentru realizarea de produse compostabile. Cel mai des folosit în momentul de față este porumbul, dar pot fi realizate și din cartof, orez sau sfeclă.

Produsele din trestie de zahãr sunt făcute din plante si au la baza pulpa din trestie de zahar. În mod normal, după extragerea sucului, această resursă ar urma să fie arsă, un proces poluant pentru mediu. Noi considerăm însă că resursele trebuie utilizate cu mare grijă și respect față de mediu, de aceea farfuriile  , caserolele noastre folosesc integral resurse regenerabile și sunt biodegradabile și compostabile. După folosire se descompun, in mediu de compost, într-o perioadă scurtă de timp în materie organică, devenind astfel nutrienți pentru sol.

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU PRODUSELE COMPOSTABILE ÎN GROAPA DE GUNOI?

Gropile de gunoi sunt o problemă imensă, deoarece orice ajunge acolo, chiar și mâncarea organică, ajunge să polueze. Atunci când mâncarea, ambalajele compostabile sau resturile organice ajung la groapa de gunoi, pe măsură ce acestea se descompun, încep să producă metan, care ajunge în atmosferă, devenind unul dintre factorii principali care cauzează încălzirea globală. Metanul este de 20 de ori mai potent decât dioxidul de carbon.

Există totuși o alternativă mai puțin dăunătoare?

Compostarea este o metodă foarte simplă și presupune descompunerea în siguranță a  materiilor organice cum ar fi: fructe, resturi vegetale, frunze, iarbă, crengi etc. În mediul de compostare acestea se descompun în compost sau humus, care este un fertilizator organic, bogat în nutrienți. Acesta poate fi folosit mai apoi în agricultură, are o eliberare lentă și ajută la creșterea următoarelor generații de fructe și legume.

Pe de altă parte, rămâne încă nesoluționată problema plasticului de unică folosință în care este ambalată mâncarea. În încercarea de a rezolva această problemă au apărut ambalajele compostabile. Spre deosebire de cele din plastic, acestea pot fi compostate împreună cu resturile alimentare.

Ambalajele noastre au la bază resurse rapid regenerabile, cum ar fi amidonul de porumb sau trestia de zahăr, spre deosebire de cele din plastic de unică folosință, care au la bază petrol. Procesul de producție este unul prietenos cu mediul, emisiile de carbon fiind reduse cu 30%-85% față de cele emise în fabricarea plasticului. Acest lucru le face încă din prima lor etapă de viață mult mai prietenoase cu mediul.

CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ PRODUSELE ABRATIKA AJUNG ÎN MARE SAU OCEAN?

Gropile de gunoi sunt o problemă imensă, deoarece orice ajunge acolo, chiar și mâncarea organică, ajunge să polueze. Atunci când mâncarea, ambalajele compostabile sau resturile organice ajung la groapa de gunoi, pe măsură ce acestea se descompun, încep să producă metan, care ajunge în atmosferă, devenind unul dintre factorii principali care cauzează încălzirea globală. Metanul este de 20 de ori mai potent decât dioxidul de carbon.

Există totuși o alternativă mai puțin dăunătoare?

Compostarea este o metodă foarte simplă și presupune descompunerea în siguranță a  materiilor organice cum ar fi: fructe, resturi vegetale, frunze, iarbă, crengi etc. În mediul de compostare acestea se descompun în compost sau humus, care este un fertilizator organic, bogat în nutrienți. Acesta poate fi folosit mai apoi în agricultură, are o eliberare lentă și ajută la creșterea următoarelor generații de fructe și legume.

Pe de altă parte, rămâne încă nesoluționată problema plasticului de unică folosință în care este ambalată mâncarea. În încercarea de a rezolva această problemă au apărut ambalajele compostabile. Spre deosebire de cele din plastic, acestea pot fi compostate împreună cu resturile alimentare.

Ambalajele noastre au la bază resurse rapid regenerabile, cum ar fi amidonul de porumb sau trestia de zahăr, spre deosebire de cele din plastic de unică folosință, care au la bază petrol. Procesul de producție este unul prietenos cu mediul, emisiile de carbon fiind reduse cu 30%-85% față de cele emise în fabricarea plasticului. Acest lucru le face încă din prima lor etapă de viață mult mai prietenoase cu mediul.

CUM SE POATE FACE COMPOSTAREA?

Se poate face în cadrul gospodăriilor, în lăzi speciale pentru compost sau în cadrul fermelor sau al stațiilor de compostare, pe platforme special amenajate.  Poți vedea o listă a centrelor de compostare din România aici.

CUM SUNT CLASIFICATE SI PRIN CE PROCES SE DEGRADEAZĂ PRODUSELE?

La fel ca și mâncarea, ambalajele compostabile sunt clasificate ca fiind organice, iar atunci când ajung la groapa de gunoi, ele eliberează metan. Atunci când ajung însă în mediul de compostare, unde au oxigen, umiditate și căldură, ele se descompun aerob în dioxid de carbon, apă și compost.

Compostare Groapa de gunoi
Aerob (mult oxigen) Anaerob (fără oxigen)
Umezeală Fără umezeală
Descompunere: dioxid de carbon, apă, compost Descompunere: levigat, metan, resturi alimentare putrezite
Compostul rezultat poate fi folosit Nu se poate refolosi
Temperatură ridicată Temperatură scăzută

Produsele noastre sunt certificate ca fiind compostabile, fie la domiciliu, fie în centre specializate. Biodegradarea lor respectă legislația europeană în vigoare și directivele EN13432. Puteți vedea certificările care atestă compostabilitatea integrală a produselor, urmând acest link.

Pentru a primi aceste certificări, produsele noastre trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  1. Să se biodegradeze într-o perioadă bine definită de timp (depinde de tipul de produs)
  2. Să se biodegradeze în întregime, fără să lase reziduuri toxice și microparticule toxice, așa cum lasă plasticul
  3. Să fie 100% biodegradabile

Pentru a se realiza procesul de compostare e nevoie să fie respectate trei condiții:

  •  temperatura ridicată constantă
  • umiditate
  • oxigen

Aceste condiții oferă cadrul potrivit pentru ca microorganismele să se dezvolte și să înceapă biodegradarea produselor. Cu cât numărul microorganismelor este mai mare, cu atât descompunerea se va realiza mai repede.

Timpul de descompunere depinde, pe lângă condițiile de compostare, de materialul din care este făcut produsul și de grosimea acestuia.

Există două tipuri de certificări: una pentru compostarea acasă și una pentru compostarea comercială (industrială). Unele produse nu primesc certificarea de compostare la domiciliu deoarece atunci când un produs este declarat compostabil, trebuie specificat foarte clar intervalul de timp în care acesta se va descompune. Ori, având în vedere că variază mult condițiile de compostare la domiciliu, ele oscilând mult de la o casă la alta, nu toate produsele primesc această certificare. Nu toată lumea va putea asigura o temperatură ridicată sau un grad suficient de umidificare pentru a le permite microorganismelor să se dezvolte. Așadar, ele nu au această certificare nu pentru că nu se vor biodegrada, ci pentru că va dura mai mult și pentru că nu poate fi specificat clar acest interval. De aceea, noi recomandăm respectarea condițiilor de compostare conform tipului de certificare pe care îl are fiecare produs. Dacă vrei să afli unde există centre de compostare active în România, te invităm să accesezi acest link.

Compostare acasă
Compostare comercială
Mediu variabil Mediu stabil și controlat
Temperatura variază Temperatura este constantă
Nivelul umezelii variază Nivelul umezelii este constant
Descompunere: dioxid de carbon, apă, compost Descompunere: dioxid de carbon, apă, compost
Compostul poate fi folosit ca îngrășământ Compostul poate fi folosit ca îngrășământ
Intervalul de biodegradare variază Intervalul de biodegradare este bine definit